Karkówka po chińsku

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Kawałek karkówki, najlepiej lekko podwędzonej.

1 cukinia

1 bakłażan

2 słodkie papryki

6 średnich pomidorków

1 czerwona cebula

2 łyżki miodu

sos sojowy (albo przyprawa do zup typu maggi)

sok z 1 cytryny

kilku centymetrowy kawałek imbiru

kawałek suszonej papryki

2 ząbki czosnku

liście kolendry, lubczyku i pietruszki(świeże lub suszone)

ryż(najlepiej sypki, gotowany według tego przepisu)

olej sezamowy do smażenia

garść białego sezamu

sól i chili do smaku

Potrzeba matką wynalazku więc i ta potrawa powstała z potrzeby zagospodarowania kawałka karkówki. Miała być ordynarnie ugrilowana na sobotnim grilu ale nie było chętnych na tak przyrządzone mięso, więc zawiesiliśmy ją nad grilem gdzie przez kilka godzin powoli wędziła się w drzewnym dymie.

Wszystkie warzywa, poza pomidorem, kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce.

Karkówkę tniemy w poprzeczne plasterki, tak żeby każdy kawałek miał zarówno mięso jak i kawałek tłuszcz. Chińczycy wyznają zasadę że ze zwierzęcia nic nie może się marnować, dlatego też ich potrawy często zawierają skórki, błonki i kawałki tłuszczu ale tak przyrządzone że zupełnie nie psuje smaku potrawy a wręcz ją wzbogaca.

W woku rozgrzewamy olej sezamowy smażymy szybko metodą stir fry najpierw szybko szklimy cebulkę i dorzucamy do niej mięso i smażymy aż do zrumienienia.

Zdejmujemy mięso z woka, dolewamy stróżkę oleju i wrzucamy 2/3 papryki(pozostałą część zostawiamy do sosu). Jak papryka zmięknie dorzucamy cukinię i po chwili też bakłażana. Cały czas mieszając smażymy aż do zmięknięcia.

W tym czasie(o ile ma nam kto mieszać w woku – jeżeli nie to zrób to wcześniej) robimy sos – wrzucamy razem pomidorki pokrojone w kawałki, resztę papryki i imbir pokrojony w kawałki(nie trzeba obierać, skórka jest jadalna i ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości) oraz czosnek. Blendujemy, solimy(można też dodać glutaminian sodu żeby było bardziej chińsko ale ja nie miałem to nie dodałem 😉 ) do smaku i dodajemy miód oraz sok z cytryny a także chili jeśli lubimy na ostro.

Pod koniec smażenia posypujemy warzywa ziołami i po chwili zdejmujemy z woka. Wlewamy sos i na mniejszym ogniu, cały czas mieszając, odparowujemy aż do lekkiego zgęstnienia po czym dodajemy sezam.

Podawać z ryżem i surówką – na zdjęciu duszone na maśle liście musztardowca z czosnkiem ale świetnie pasuje też  jarmuż czy bardziej na słodko, kapusta pekińską.

Najlepiej smakuje jedzone pałeczkami

请享用!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania z ryżu, Egzotyczne, Mięsa, Potrawy mięsne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>