Paella jak zrobić? – Mój pierwszy raz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...


Dziś stanęłam przed wyzwaniem zrobienia Paelli, niby proste… ale ani nigdy nie obserwowałam dokładnie osoby robiącej to danie, ani nie czytałam przepisów. Zostało mi jedynie wspomnienie jej smaku. Ciekawe wyzwanie. Sporym ułatwieniem były składniki które kupił Cassper. Połowa roboty z głowy, a więc już mamy:
* 2kg małży w muszlach (omułek jadalnych)
* puszka kukurydzy
* Czerwona papryka
* Paczka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej.
* czosnek
* 40dag kurczaka
* ryż średnioziarnisty
* cebula
* 1 l bulionu
* czosnek
* szafran
* czerwona papryka słodka
* gałązka rozmarynu

małże płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie aż się otworzą. W tym czasie nastawiamy ryż w dużym płaskim naczyniu zalewając go bulionem i dodając posiekany czosnek, oraz gałązkę rozmarynu. Na 2 patelni na oliwie podsmażamy kurczaka doprawionego: solą, pieprzem, oraz czerwoną papryką. Gdy skórka kurczaka się zarumieni dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulkę i dusimy, aż warzywa i kurczak będą gotowe. w międzyczasie wyjmujemy gotowe małże z muszli, gdy ryż zacznie mięknąć dorzucamy wszystkie pozostałe składniki łącznie z szafranem i mieszamy po raz ostatni. Przykrywamy i dusimy do czasu aż ryż zmięknie. Gotową paellę podajemy 5-15 m po przygotowaniu, przykrywając na ten czas gazetą w celu odciągnięcia nadmiaru wilgoci. Mówi się że prawdziwy swój smak ujawnia dopiero gdy odrobinę przestygnie i skropi sokiem z cytryny już na talerzu. :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania rybne, Dania z ryżu, Potrawy mięsne, Tradycyjne i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>