Pilaw z owocami morza

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Pilaw to potrawa wywodząca się z kuchni bliskiego wschodu. Najprościej rzecz ujmując jest ot ryż lub kasza(oryginalnie bulgur) duszona w bulionie lub wywarze warzywnym. Przed wiekami bardzo popularna potrawa, niemal w całej europie, również na stołach polskich sarmatów.

Dlaczego akurat dziś padło na pilaw? Odpowiedź jest prosta, sprzątanie lodówki połączone z chęcią wykorzystania czerwonego ryżu. Wczoraj Cassper kupił całego amura (karpiowata ryba), jako że na naszą trójkę jedna taka ryba to dużo więc trzeba było zagospodarować ją tak by nic się nie zmarnowało. A kto lepiej zagospodaruje jedzeniem jak nie kobieta? Zatem drodzy czytelnicy, wczoraj zrobiliśmy amura (obiecuję że dodam przepis niebawem), a to co zostało z ryby po wykrojeniu dwóch pięknych płatów posłużyło jako baza do wywaru rybnego (reszta mięsa też zostanie wykorzystana, ale o tym jutro 😉). Tak więc skoro już miałam wywar, a w szafce leżał czerwony ryż, zaś w zamrażarce czekały owoce morza, więc nie miałam innej opcji jak popełnić Pilaw.

potrzebujemy:

700ml wywaru rybnego

1 cebula

25g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

200g czerwonego ryżu

kurkuma

3 liście laurowe

500 g owoców morza (u mnie była to mieszanka krewetek, kalmarów, małż i ośmiorniczek)

sól i pieprz ziołowy

świeża kolendra do przystrojenia 😍

 

No to zabieramy się do gotowania.

Wstawiamy wywar rybny w garnku niech się ładnie zagotuje. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę oraz czosnek. Rozpuszczamy na głębokiej patelni masło z dodatkiem oliwy. Dodajemy cebulę, gdy pojawią się pierwsze oznaki szklenia dodajemy rownież czosnek. Gdy cebula i czosnek zmiękną wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Przelewamy wywar z garnka na patelnię,modrzewiami kurkumą i doprowadzamy całość do wrzenia. Dorzucamy liście laurowe i owoce morza, całość lekko solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym. Zmniejszamy płomień i obserwujemy potrawę. Ryż czerwony dochodzi w Ok. 20-25 minut, więc pierwsze 15m gotujemy całość pod przykryciem, pod koniec gotowania odkrywamy patelnię i redukujemy ilość płynu. Gdy płyn niemal zniknie odstawiamy patelnię z ognia, przykrywamy ją gazetą i pozostawiamy na 5  minut. Całość posypujemy świeżą kolendrą. Do dania świetnie pasują grillowane warzywa, więc dodałam tak przyrządzonego bakłażana, delikatnie skrapiając go oliwą z oliwek.

powiem szczerze – było pyszne! Chociaż jak zwykle zrobione tak jakoś od zupy strony.

Gotujcie i nie zapomnijcie bawić się przepisami 😋

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania rybne, Dania z ryżu, Zbożowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>