Babka drożdżowa z ziemniakami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Są takie dni, że chodzi za mną jakiś smak i nie daje o sobie zapomnieć. Taka ochota na jakieś danie, jakąś przekąskę, lub deser. Dzisiaj chodziła za mną babka drożdżowa. Pyszna, wilgotna, pachnąca, w babcinym stylu. Też masz na taką ochotę?

Składniki

3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 dkg drożdży
5 żółtek
1 szklanki mleka
10 dkg masła
1/4 szklanki oleju
2 ugotowane ziemniaki
Kardamon mielony
aromat cytrynowy
szczypta soli

Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru dodaj 3 łyżki mleka i łyżkę mąki i dokładne wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia. Podgrzej lekko mleko. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, rozczyn, sól i pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Starannie wyrabiaj ciasto, do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec wyrabiania dodaj stopione, przestudzone masło. Blachę wysmaruj masłem i posyp mąką ryżową. Wlej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch roztrzepanym białkiem. Piecz ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni Celsjusza.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Inne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>