Biszkoptowa chmurka z rabarbarem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Wieczorem naszło mnie na odtworzenie ciasta które kiedyś zdarzyło mi się jeść i utkwiło w mojej pamięci na tyle mocno, że postanowiłam je stworzyć. Fakt że byłam obecna przy jego komponowaniu komplikował jedynie czas jaki minął od tamtych dni. 15 lat minęło zanim sama spróbowałam… I powiem wam… Było warto!

Składniki:

5 jajek

5 białek

2,3 szklanki cukru

12 łyżek oleju

1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 405)

1 szklanka mąki ziemniaczanej +1 łyżka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka gałązek rabarbaru

 

rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżeczką cukru, zaś 5 jajek ubijamy z cukrem i szczyptą soli, aż masa stanie sie jedwabista. Dodajemy oleju i mieszamy jeszcze chwilę aż masa znów się połączy. Odkładamy mikser i przesypujemy przez sitko do miski 1 szklankę mąki i 1 szklankę mąki ziemniaczanej, oraz proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszając szpatułką. Gotową masę wkładamy do lodówki na czas przygotowania bezy. Bierzemy wysokie naczynie i wbijamy 5 białek, które ubijamy stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wyjmujemy z lodówki masę na biszkopt i dodajemy do niej połowę bezy, mieszając szpatułką. Gotową masę wylewamy na blachy (Ok. 25cm boki) wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu delikatnie sypiemy drobno pokrojony rabarbar. Pozostałą część bezy nakładamy delikatnie na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze Ok. 180 stopni.

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i Ciasteczka, Inne i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Biszkoptowa chmurka z rabarbarem

  1. skacker pisze:

    Wygląda pysznie

Odpowiedz na „skackerAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>