Sorgo

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

PTDC0041

Szukając nowych smaków trafiłam jakiś czas temu na kaszę sorgo. Jako osoba która nigdy nie odmawia eksperymentów postanowiłam poznać ten produkt. Czym jest?

Jest to roślina zbożowa z rejonów ciepłych i gorących Starego Świata, uprawiano na terenie dzisiejszej Etiopii już 5 tys. lat p.n.e.

Składniki mineralne:

Sód
Potas
Wapń
Fosfor
Żelazo

Witaminy:

witamina B1
witamina B2
Niacyna

Sorgo można stosować jako gotowaną kaszę, dla urozmaicenia posiłków.

Jak gotować?
Ziarna sorgo przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie i namoczyć na noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie przez 20 – 40 minut na niewielkim ogniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Inne, Produkty, Zbożowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>