Wino z kwiatów „mlecza” czyli mniszka lekarskiego

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Wiosna zawitała do nas na dobre i zakwieciła wszystko wokół żółtymi kwiatami mniszka. Szkoda żeby tak cenny składnik kulinarny się marnował, zwłaszcza kiedy nie ma jeszcze w ogrodzie żadnych owoców a dusza winiarska nie może się już doczekać pierwszych nastawów

Postanowiłem więc odkopać recepturę na bardzo tradycyjny, staropolski napitek, niegdyś bardzo popularny i ceniony ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Mniszek jak wiadomo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i dobroczynnych składników zbawiennie wpływających na zdrowie. Mlecz słynie też ze swoich właściwości afrodyzjlakalnych i wspomagania potencji, przez co dawniej, szlachetnie urodzonym panom nie zalecano podawania przetworów z mniszka aby ich „chucie nie ponosiły” :)

Na 5 litrowy baniaczek(balon) potrzebować będziemy:

– Około 400 rozwiniętych główek kwiatowych mniszka

– 0,7 kg cukru lub 1 kg miodu(najlepiej mniszkowego)

– Opakowanie drożdży winiarskich*

– 3-4 litry wody(tyle żeby osiągnąć na cukromierzu 22-30 stopni w skali Ballinga oraz żeby ilość płynu nie przekraczała 3/4 objętości balonu)

– 1 dorodna cytryna ze skórą

Świeżo zerwane kwiaty należy rozłożyć na jasnym płótnie na około godziny aby „lokatorzy” kwiatków powychodzili. W mojej wersji użyłem tylko płatków, łatwo się wyskubują tylko trzeba poświęcić na to sporo czasu, gdyż każdą główkę trzeba wyskubać osobno. Można też zastosować całe główki, usuwając nadmiar zielonych części. Jednak wtedy wino będzie ciemniejsze i bardziej cierpkie.

Płatki należy zagotować w ilości wody, nieznacznie przekraczającej ilość kwiatów. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pół godziny, pod koniec dodając cukier(lub miód). Na koniec dodajemy pokrojoną w drobne plasterki cytrynę ze skórką(musi być dokładnie wyszorowana). Odstawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie namnażamy drożdże według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się drożdże winiarskie do win owocowych lub białych, chyba że uda ci się znaleźć drożdże do miodów pitnych ale nie często się trafiają w sklepach. Ja użyłem drożdży szczepu tokaj bo akurat miałem takie pod ręką.*

Przelewamy nastaw, wraz z kawałkami cytryny i niewielką częścią płatków(nie za dużo bo utworzą czop który zatrzyma fermentację), do wyparzonego balonu i uzupełniamy przegotowaną, letnią wodą do uzyskania odpowiedniego poziomu cukru. Dodajemy namnożone drożdże i energicznie potrząsamy.

Balon zamykamy korkiem, zwieńczonym rurką fermentacyjną z wodą w zgięciu, aby zapewnić ujście gazom, powstałym podczas fermentacji. Zamknięcie musi być szczelne żeby wino nie skwaśniało albo zapleśniało, dlatego newralgiczne punkty warto zalać roztopionym woskiem, w celu uszczelnienia.

Zdjęcie-0847

Teraz wystarczy już tylko poczekać aż nasz miodek zakończy fermentację. Zależnie od warunków(idealne to stała temperatura ok 18*C w półcienistym miejscu), pierwszy etap fermentacji, tzw. burzliwy trwa 2 do 4 tygodni. Po tym czasie następuje fermentacja spokojna, trwające 5-7 tygodni.

Kiedy już fermentacja ustanie całkowicie, zlewamy przy użyciu wężyka płyn znad osadu do osobnego(sterylnego) pojemnika. Teraz czas na leżakowanie miodu, powinno trwać co najmniej rok. Można tego dokonać w tym samym gąsiorze, uprzednio wymytym i wyparzonym, zamykając go korkiem z rurką i odstawiając w ciemne miejsce ze stałą temperatura na okres co najmniej jednego roku. Dojrzewać może też w butelkach, jednak muszą być sterylnie czyste i dokładnie zakorkowane oraz przechowywane w odpowiednich warunkach.

Po 2 miesiącach przelane do butelek. Końcowa moc 10% na alkoholomierzu. Smak przypomina połączenie białego wina i orzeźwiającego pszenicznego piwa. Teraz w chłodne ciemne miejsce na leżakowanie przez następne kilka miesięcy albo nawet lat.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alkoholowe i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>