Jak przygotować idealne mięso – porady znalezione i zasłyszane

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Garść porad jak postępować z różnymi mięsami aby zawsze otrzymać idealny mi─Öso
efekt.

Pieczeń z mięsa mielonego kroi się łatwiej jeśli przy wyrabianiu dodamy dużą łyżkę mąki ziemniaczanej (1 łyżka na 0,5kg mięsa).

By kurczak miał śliczną chrupiącą skórkę, kilka minut przed pieczeniem natrzyj go sosem sojowym.

Jak skruszyć twarde mięso na pieczeń? Natrzyj je spirytusem/wódką, włóż do ciasnego naczynia z przykryciem i odłóż na 2h do lodówki.

By pieczeń cielęca była delikatna zalej ją 2-3 dni przed pieczeniem maślanką.

Mięso na pieczeń sparz wrzątkiem by się ścięło, dzięki temu zatrzyma swoją soczystość.

Mięsny farsz będzie smaczniejszy gdy dodasz do niego kilka świeżych grzybów i kawałek wątróbki.

Zrumieniona cebulka wraz z tłuszczem na którym była smażona podniesie walory smakowe mięsa mielonego.

Mięso każdego rodzaje gotujemy w nieosolonej wodzie, solimy dopiero gdy zmięknie.

By drób zyskał na soczystości nacieramy go cukrem pudrem i wstawiamy na 30 m do lodówki. Później dokładnie płuczemy, osuszamy i pieczemy.

Do pieczenia i duszenia nadaje się lepiej mięso w jednym dużym kawałku.

Mięsko na bitki kroimy zawsze w poprzek włókien, a by zyskało na smaku przed ubiciem skrapiamy cytryną bądź octem i nacieramy oliwą.

Schabowe będą delikatniejsze jeśli, na kilka godzin przed smażeniem rozbijemy mięso, natrzemy solą, przyprawami i namoczymy w roztrzepanym jajku. Przykryte naczynie odstawmy do lodówki, a panierujemy bułką dopiero bezpośrednio przed smażeniem.

Wątróbka będzie smaczniejsza jeśli kilka godzin przed smażeniem zanurzymy je w zimnym słodkim mleku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięsa, Porady i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>