Jak ugotować idealny ryż

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Gotowanie ryżu w foliowych torebkach jest dla leni, prawdziwi smakosze jedzą tylko ryż gotowany tradycyjnie, na sypko. Będziemy potrzebowali garnka z grubym dnem i szczelną pokrywką

Aby otrzymać idealny ryż(ta metoda nadaje się zarówno do ryżu na dania azjatyckie, na gołąbki jak i na sushi) ryż należy dobrze opłukać kilkukrotnie przelewając zimną wodą aż woda straci mętne zabarwienie. Zalewamy ryż wodą kilka centymetrów powyżej ziarna i pozostawiamy aż wszystkie ziarenka zbieleją. Następnie ryż zalewamy do 1 i 1/2 wysokości wody w garnku z grubym dnem takim jak ten:

wy-960x576

oraz solimy jak zwykle(standardowo około łyżki na 250-400g ryżu). Garnek stawiamy na palniku adekwatnym do rozmiarów garnka – przy takim jak na zdjęciu jest to najmniejszy palnik kuchenki. Gotujemy na dużym ogniu cały czas pod przykrywką do momentu zawrzenia. Bez obaw, w takim garnku się nie przypali. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Na koniec wyłączamy płomień pod garnkiem i zostawiamy żeby ryż naciągnął jeszcze kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowany ryż smakuje doskonale z różnymi rodzajami kuchni, szczególnie polecam do ryżu basmanti i ryżu do sushi*

*Ryż do sushi zalewamy do 1.2-1.3 wysokości garnka a nie 1.5 jak w przypadku ryżu długoziarnistego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Porady, Zbożowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Jak ugotować idealny ryż

  1. Pingback: Karkówka po chińsku | Smak Od Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>