Duszony ogon wolowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Ogon wołowy kupiliśmy z zamiarem zrobienia typowego polskiego przysmaku jakim jest klasyczna zupa ogonowa. Jednak gdzieś w mojej głowie utkwił brytyjski (o ile mnie pamięć nie myli) sposób podawania tego mięsa duszonego w potrawce. Koniec końców, improwizacja w kuchni to najlepszy sposób gotowania, więc pragnę przedstawić wam trochę inny sposób podania tego trochę niechętnie kupowanego kawałka mięsa.

 

Składniki:

4 ogony wołowe
4 duże marchewki
Pół selera
pietruszka
czosnek marynowany w oliwie
2 papryki
pomidor
2 cebule
300ml bulionu
świeży szpinak
lubczyku
tymianek
miód
papryka mielona słodka

Ogony podsmażamy na patelni w tłuszczu z każdej strony, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego nie przelewając zawartości patelni. W tym samym tłuszczu podsmażamy również drobno pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Gdy zaczną mięknąć dodajemy w kolejnych turach: paprykę, pomidor z cebulką, czosnek ze szpinakiem. Przyprawiamy solą, oraz papryką mieloną i przekładamy do naczynia żaroodpornego tak, by warzywa dokładnie okryły mięso. Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem w piekarniku – 160 st przez ok. 2,5 – 3h.

Pamiętajmy by pilnować by mięso, oraz warzywa się nie przypaliły. Gdy całość się ładnie udusi, a mięso zmięknie i przejdzie esencjonalnym smakiem bulionu z warzywami, wyciągamy mięso i odkładami do ostygnięcia, a warzywa po uprzednim dodaniu do nich lubczyku, tymianku i miodu, przecieramy na jednolity sos. Gdy mięso ostygnie, oddzielamy je od kości i podgrzewamy w sosie.

Całość genialnie współgra z wszelkiego rodzaju kaszami – ja użyłam bulgur ale świetnie nada się też kuskus czy nawet gryczana. :) Całość świetnie dopełnia surówka z konserwowanej fasolki szparagowej.

Smacznego i nie bójcie się odkrywać swoje własne smaki w kuchni!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięsa, Potrawy mięsne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Duszony ogon wolowy

  1. Pingback: Surówka z fasolki szparagowej, konserwowej | Smak Od Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>