Szaszłyki z mięsa mielonego

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Nastał wreszcie, długo oczekiwany sezon grilowy. Na działkami i ogrodami unosi się zapach dymu, wymieszany z aromatem mięs, wędlin, warzyw czy ryb. Ale nawet najlepsze kiełbaski czy steki mogą się kiedyś znudzić. Proponuję dziś urozmaicenie rodem z półwyspu bałkańskiego i rejonu Adriatyku. Bułgarzy nazywają je kebatczeta, Turcy kofta a sąsiedzi jeszcze inaczej. Jest to danie znane w całym regionie pod różnymi nazwami. Składem też mogą się różnić zależnie od pochodzenia. Koncepcja jednak pozostaje taka sama.

Potrzebować będziemy:
0,5 kg mięsa mielonego.
2 cebulki
1 jajko
sól do smaku
przyprawy jakie tylko chcesz 😉
bułka tarta lub inna sucha panierka

Mięso może być dowolne ale osobiście polecam łopatkę bo świetnie chłonie przyprawy, karkówka natomiast jest dużo bardziej soczysta. Ważne też aby było świeże więc jeśli masz taką możliwość to poproś w sklepie o zmielenie wybranego przez siebie kawałka.
Cebulkę siekamy drobno, dodajemy mięso, jajko i solimy do smaku. Pozostałe składniki mieszamy wedle smaku i uznania. Fajne efekty daje imbir w proszku, pieprz cytrynowy, liść kolendry, czosnek niedźwiedzi. Jak ktoś lubi czosnek to może dać do mięsa posiekany lub zmiażdżony albo użyć płatków czosnku jako panierki. Klasyczne bałkańskie doprawia się czubrycą i też są pyszne. Można popuścić wodze fantazji i komponować wiele różnych porcji.

Po dokładnym wymieszaniu – najlepiej ręką, tylko czystą – robimy podłużne wałeczki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Następnie obtaczamy w panierce. Nie musi być to bułka, suszone zioła świetnie się do tego nadają. Każdą porcję obwijamy dokładnie folią spożywczą(woreczek kanapkowy też się nada w polowych warunkach 😉 ). Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.

W czasie kiedy leżakują można rozpalić grila i przygotować do nich jakiś pyszny sos lub dip. Idealnie pasują do sosu tzatziki. żeby za szybko się nie przypaliły polecam używać tacek aluminiowych do grilowania.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięsa, Potrawy mięsne, Przekąski i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>