Seitan – czyli chińskie a’la mięso

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Seitan jest produktem powstającym z mąki pszennej po wypłukaniu skrobi. Właściwie to sam gluten, neutralny w smaku o lekko brązowej lub żółtej barwie. Seitan można kupić gotowy, ja jednak polecam zrobienie go samodzielnie w domu.

Do przygotowania seitanu będziemy potrzebowali tylko mąki pszennej i wody w proporcjach 2 do 1.

Zagniatamy ciasto jak na pierogi, a następnie odstawiamy uformowaną kulkę na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do dużej misy i pod lekkim strumieniem wody zagniatamy. Zagniatanie należy kontynuować do czasy aż woda straci biały kolor i stanie się prawie bezbarwna. Trwa to zwykle około 30-40 minut.

Tak otrzymany seitan można wykorzystać do gotowania, smażenia czy pieczenia. Jako że sam seitan nie ma wyraźnego smaku, zaleca się marynowanie przed podaniem tak jak mięso.

 Uwaga! Seitan to czysty gluten. Zanim podacie to komuś, upewnijcie się że nie choruje na celiakię* – uczulenie na gluten!

http://www.celiakia.pl/celiakia/

Ten wpis został opublikowany w kategorii Produkty, Wegetariańskie, Zbożowe i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>