Polędwica z miecznika w panierce parmezanowej, ze smażonym maniokiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 głosów, średnia: 4,90 z 5)
Loading...

Było to jedno z moich wyzwań, jako że nie miałam wcześniej żadnej styczności z miecznikiem, jak to jednak przy tego typu daniach bywa udało się kupić miecznika w przystępnej cenie.

10644934_10152510692433122_7524290073774542325_nPotrzebujemy:

700 g manioku
Polędwica z miecznika
mąka
100 g świeżo startego parmezanu (koniecznie świeżo startego)
jajko
pieprz cayenne
suszony koperek
kurkuma
sól
pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Maniok kroimy na części i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie i zwiększy swoją objętość, od wielkości kawałków zależy czas. (Pamiętajmy że maniok podczas gotowania znacznie zwiększa swoją objętość, więc nie wkładajmy go do garnku na styk).

W międzyczasie przygotowujemy panierkę mieszając ser, jajko i przyprawy. gdy konsystencja będzie jednolita i półpłynna (w razie gdyby było zbyt gęste, dodajemy więcej jajek) maczamy w niej oproszonego mąką miecznika i kładziemy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażymy.

Ugotowany maniok tniemy na paski i smażymy w głębokim oleju aż się zarumieni.

Gotowe, podajemy z młodą marchewką i groszkiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania rybne i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Polędwica z miecznika w panierce parmezanowej, ze smażonym maniokiem

  1. cassper pisze:

    Wygląda smakowicie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>