(nie)Winny Królik z warzywami po węgiersku

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 głosów, średnia: 4,89 z 5)
Loading...

 

IMG_20141130_190950Uwielbiam mięso z królika. Na szczęście jest on coraz tańsze i dostępniejsze w polsce. Udało mi się trafić na całkiem niedrogiego króliczka oraz trochę świeżych warzyw prosto z giełdy, oto co udało mi się wyczarować. Może zdjęcia nie oddają w pełni walorów tego dania ale zapewniam że wszyscy „degustatorzy” byli zachwyceni. Zaznaczyć jednak muszę że nie jest to szybkie danie więc radzę je zaplanować wcześniej.

Składniki:IMG_20141130_174344

  • 1 średni królik, oprawiony i wypatroszony.
  • 1-2 marchewki

-250g cebulki szalotki

-1 duża cebula polska

-3 czerwone papryki

-2 średnie pomidory

-1 średni seler

-1 cukinia

-1 biała rzodkiew (lub pół jeśli duża)

-pieprz, sól, zioła suszone według uznania(u mnie lubczyk i estragon)

-pęczek świeżych ziół: pietruszka i bazylia

-pół butelki białego wina półwytrawnego

-puszka lub szklanka sprite’a lub 7 up

-pół limonki

-czosnek

-oliwa

 

Króliczka należy umyć, oczyścić i po porcjować. Części takie jak grzbiet czy żeberka odłożyć Kiedy na bulion. Pozostałe kawałki, które będą duszone w całości(lub obrane jeśli ktoś nie lubi kości na talerzu) włożyć do miseczki i zalać marynatą z wina, 7up’a, soku z limonki, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy czosnkowej lub zwykłej plus ząbek czosnku. Tak zamarynowany króliczek, ląduje pod przykryciem w lodówce na 24 godziny. Truchełko pozostałe wrzucamy do garnka i gotujemy z odrobiną jarzyn rosołowych na bulion. Jeśli wyjdzie cienki można poprawić go kostką bulionową.

Po upływie doby rozgrzewamy w rondlu lub brytfannie oliwę, bierzemy króliczka i rzucamy na rozgrzaną oliwę żeby się przyrumienił, po czym dodajemy posiekaną szalotkę i zgnieciony ząbek czosnku. Ja dodałem cebulkę zbyt szybko i króliczek wyszedł blady. Jak cebulka się zeszkli to dodajemy pocięte w paseczki: marchew, seler,  rzepę, 1 paprykę. Chwilkę podduszamy na sucho po czym zalewamy całość resztą marynaty. Kiedy trochę odparuje dolewamy chochelkę lub dwie bulionu. Tak zalane do połowy wysokości zostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu na co najmniej pół godziny.

Pozostałe części papryki, dużą cebulę, pomidory i ząbek czosnku mielimy na krem przy pomocy blendera(wreszcie się dorobiłem to musiałem skorzystać 😉 ) lub podobnego urządzenia.  Kiedy już zawartość rondla się dobrze udusi, odkrywamy pokrywę i zalewamy zrobionym wcześniej przecierem paprykowo cebulowo pomidorowo czosnkowym. Teraz już przy otwartym rondlu, na mniejszym ogniu gotujemy aż do odparowania sosu do odpowiedniej gęstości.

Podawać z kaszą lub ryżem – najlepiej przygotowanym według tego sposobu

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Potrawy mięsne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „(nie)Winny Królik z warzywami po węgiersku

  1. strona domowa pisze:

    Eѵery weekend i uѕed tо go to seе this site, Ƅecause
    i աish for enjoyment, since thіs thi site conatuons in fact pleasant funny data tοo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>