Placki ziemniaczane po węgiersku z dynią i marchewką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 głosów, średnia: 4,33 z 5)
Loading...

Jak sam tytuł wskazuje, placki ziemniaczane – klasyka kuchni polskiej – wzbogacamy o tartą dynię oraz marchew. Podajemy z sosem w stylu węgierskim.

Składniki:
Placki:
1kg ziemniaków
1 marchew
250g dyni
1 jajko
1 cebula
łyżka soli
garść natki pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz

Sos:
2 ząbki czosnku
2 cebule
Słoik papryki konserwowej
3 ogórki kiszone
pętko kiełbasy
250g mięsa wołowego
200g boczku
3 dojrzałe pomidory
olej do smażenia
ok 0,5l bulionu

Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny jako dodatek

Przygotowanie:
Zaczynamy, oczywiście od najgorszej części robienia placków, czyli obieranie oraz tarkowanie ziemniaków. Ziemniaki, oraz pozostałe składniki, tarkujemy na tarce „do jarzyn”, takiej z ostrymi, wystającymi oczkami, najczęściej półkolistej.
Naturalnie, tarte ziemniaki zaczną puszczać sok. Nie wylewamy go! Odlewamy do osobnego naczynia, przyda się do sosu. Do tartych ziemniaków, dodajemy tartą ćwiartkę małej dyni, jedną marchewkę, jedno jaJko i pęczek pietruszki. Mieszamy i zlewamy nadmiar płynu.
Smażymy na nie przywierającej patelni, z obu stron. Ziemniaki bywają różne, więc jeżeli placki się za bardzo rozrywają albo są zbyt rzadkie, można dodać 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej do ciasta.

Pomidory obieramy ze skór, wykrawamy środki, W garnku rozgrzewamy olej, dorzucamy posiekany czosnek, kiedy się zbrązowi dodajemy pomidory i rozprażamy, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Mięso, kiełbasę i boczek, kroimy w kostkę. Smażymy najpierw boczek, a następnie pozostałe mięsa. Chwilę podsmażamy i posypujemy obficie słodką(lub ostrą jeśli lubisz) papryką w proszku. Dodajemy cebulę i dalej smażymy, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i ogórki. Całość dorzucamy do garnka z pomidorami.

Dusimy chwilę do całkowitego połączenia składników , następnie zalewamy pozostałym sokiem z ziemniaków(trzeba zmieszać przed przelaniem), rozrzedzając bulionem w razie potrzeby.

Placki podajemy polane sosem z łyżką śmietany lub jogurtu

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Potrawy mięsne, Warzywa i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>