Tajska improwizacja

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

tajska-pasza

Czyli potrawa kuchni tajskiej, którą łatwo przygotujecie w domu. Nie jest to danie z przepisu tylko luźna wariacja w stylu tajskim, jednakże wykonana według wszelkich reguł obowiązujących w tej orientalnej, wielowiekowej tradycji kulinarnej.

  • Opakowanie ryżu jaśminowego
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek pora(białą część)
  • 2 średnie cebulki
  • średni korzeń imbiru
  • garść małych, świeżych papryczek chili lub 2-3 większe
  • kilka łyżek sosu rybnego
  • kilka krewetek
  • kilka krążków z kalmara
  • nie duża pierś z kurczaka
  • świeże szczypior i liście kolendry
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek pasty z tamaryndy(można zastąpić sokiem z limonki)
  • bezwonny olej do smażenia(rzepakowy, słonecznikowy)
  • syrop palmowy lub miód.

Czosnek wraz z chili rozcieramy dość drobno w moździerzu dodając pod koniec pastę z tamaryndy, syrop palmowy, sos rybny i posiekane liście kolendry, w takich ilościach aby otrzymać pół-płynną pastę. Krewetki, kalmary(uprzednio pokrojone w kilkucentymetrowe paski) i pokrojoną pierś z kurczaka, mieszamy z utartą w moździerzu pastą i pozostawiamy na co najmniej pół godziny.

Pozostałe składniki kroimy w cienkie paseczki, poza cebulą, którą kroimy w piórka.

W woku lub głębokiej, blaszanej patelni (grubo-denne indukcyjne zbyt wolno się grzeją) rozgrzewamy olej na dużym ogniu, po czym przez chwilę podsmażamy mięso i owoce morza. Trzeba uważać aby nie były zbyt mokre od marynaty, ponieważ muszą się smażyć a nie gotować w swoich sokach.

Zdejmujemy mięso i analogicznie postępujemy z warzywami – na dużym ogniu podsmażamy wszystko, delikatnie mieszając aż cebula się zeszkli a marchewka zmięknie. Pod koniec dodajemy pozostałą marynatę i dodajemy składniki mięsne. Doprawiamy do smaku z zachowaniem tradycji tajskiej – solimy sosem rybnym, kwasimy tamaryndą lub limonką a dla ostrości dodajemy więcej chili. Tradycja tajska nakazuje równierz słodzenie syropem palmowym, jednak ze względu na małą dostępność w polsce można zastąpić go miodem, najlepiej lipowym płynnym.

Podawać z ryżem jaśminowym

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania rybne, Egzotyczne, Potrawy mięsne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>