Wariacja Tażin – czyli dynia z kurczakiem po marokańsku

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Za oknem coraz zimniej, a sezon na dynie w pełni więc doszłam do wniosku że warto by wam przedstwić danie, które ujęło mnie swoim smakiem.

500g filetów z udek kurczaka

3 łyżki oliwy

łyżeczka dobrze rozdrobnionego świeżego imbiru

2-3 łyżeczki sproszkowanego kuminu (lub dokładnie zmielonych nasion)

3 łyżki posiekanej kolendry świeżej

1 łyżeczka kurkumy

1-2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

2 duże ząbki czosnku

250 ml domowego bulionu (wywaru z jarzyn)

2 papryki długie słodkie

2 papryki długie ostre

5 dużych pomidorów

1 mała dynia

Kurczaka pokrojonego w paski smażymy na patelni grillowej pod koniec oprószając go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej imbir i rozdrobniony czosnek. Uważajmy by nie przypalić czosnku! Dodajemy pokrojone papryki. Gdy papryka zacznie robić się miękka dodajemy startą dynię i smażymy 10-15 minut.  W momencie w którym całość zacznie nam się ładnie łączyć dodajemy pomidora i znów smażymy aż zmięknie. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy cynamon, kurkumę i obie papryki w proszku. Gdy ilość płynu się zredukuje i całość zacznie gęstnieć, dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i kolendrę. Dusimy wszystko 10 m pod przykryciem na małym ogniu i podajemy z ryżem, kaszą lub chlebem.

Teraz już wiesz co możesz zrobić z dynią którą kupiłeś na halloween, ale w sumie nie chciało ci się jej wycinać.

Smacznego, zacznij gotować od zupy strony!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Egzotyczne, Potrawy mięsne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>