Ciasto francuskie + ciasteczka bananowe idealne dla dzieci i dorosłych

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 głosów, średnia: 4,88 z 5)
Loading...

Ciasto francuskie możemy zastosować jak tylko nam się podoba, gdyż wdzięcznie prezentuje się zarówno w ciastach, ciasteczkach, jak i daniach obiadowych. Dlatego też gdy po przygotowywaniu obiadu zostało mi trochę ciasta francuskiego, postanowiłam zrobić z niego wyborne i niezwykle proste ciasteczka na śniadanie dla mojej córeczki.

Przepis na ciasto francuskie:IMG_20141129_123913
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej zwykłej
40 dag masła
1 jajko
łyżeczka soli
3/4 szklanki wody

Jak przy każdym rodzaju ciasta proporcje trzeba również kontrolować dotykiem by ciasto było jędrne i nie przylepiało się do wałka.
Wszystkie składniki poza masłem mieszamy razem by uzyskać wyżej opisaną konsystencję ciasta. Najbliżej mu do ciasta na pierogi, więc już wiecie do jakiej struktury dążyć. Gdy wyrobimy idealnie ciasto, odkładamy je do lodówki. Teraz pora zabrać się za masło. Dorze schłodzone masło rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ciasta i odkładamy do schłodzenia aż uzyska ono strukturę jak ciasto (podpowiedź – masło najlepiej wałkować przez pergamin do pieczenia, lub wedle niektórych, przez wilgotną szmatkę – ja polecam pergamin). Ponownie wyjmujemy z lodówki placek ciasta i rozwałkowujemy go na cieniutki placek. Na środek placka kładziemy placek z masła i składamy w kopertę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, wałkując zawsze tylko od siebie. Rozwałkowane ciasto znów wysyłamy na 1h do lodówki. Reszta zabawy to chłodzenie i wałkowanie ciasta powtarzane cyklicznie ok. 4 razy. Jeśli macie możliwość wyrobienia ciasta w chłodnym miejscu skorzystajcie z okazji. Ominiecie w ten sposób całą zabawę z odkładaniem ciasta do lodówki przez co zaoszczędzicie kilka godzin. Dla leniwych zaznaczam że gotowe surowe ciasto francuskie można kupić w sklepie.

Ciasta:
Cukier puder i owoce (w moim przypadku banany)

gotowe ciasto dzielimy na 2 porcje. Na jednej z nich układamy owoce, tak by odległość między nimi wynosiła ok 1,5 cm. Nakładamy drugi placek i sklejamy równo brzegi. Teraz wystarczy pokroić porcje w kwadraciki, pooddzielać, posklejać ich brzegi i naciąć z jednej strony w x. Ciasteczka należy piec ok 10 minut w temp. 220-240°C. Ciasto powinno co najmniej 2 razy się powiększyć i ślicznie zarumienić. Wyjęte z piekarnika obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe! Idealne na śniadanie, na prezent, czy jako wyborna przekąska do kawy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i Ciasteczka i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>