Piernik świąteczny – jak zrobić szybko i pysznie?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

 

 

Święta już tuż tuż, a piernik sam się nie upiecze. Dziś przedstawiam wam przepis na idealny i prosty do zrobienia piernik domowy.

2 szklanki mąkiIMG_20141216_200829
1/2 szklanki oleju
100g cukru
2 duże łyżki marmolady
2 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
szklanka mleka
2 łyżki miodu

—Przyprawy do ciasta—

18g cynamonu
1g ziaren kolendry
4 gramy imbiru
2 gramy anyżu
2 gramy ziaren kardamonu
2 gramy pieprzu czarnego
2 gramy gałki muszkatołowej

-Polewa-

tabliczka czekolady
100g masła
aromat migdałowy

Anyż, ziarna kardamonu, oraz ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu, i dodajemy do reszty składników na przyprawę i ciasto. Całość mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok 40-50m.
Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady. Cały czas mieszamy, by całość nie przypaliła się do rondelka. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.
Upieczone ciasto przekrajamy wzdłuż, smarujemy w środku marmoladą i ponownie składamy ciasto w całość. Gdy ciasto całkowicie wystygnie polewamy je polewą i przystrajamy wedle własnego gustu.

Podpowiedź:
By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, przebij je długą wykałaczką. Jeśli będzie sucha, to znaczy że pora wyjąć ciasto.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i Ciasteczka, Pieczywa i inne wypieki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>