Sojowe rybne kotleciki z marchewką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Za popełnienie tego przepisu możliwe że podpadnę wegetarianom, ale jako pełnoprawny wszystkożerca lubię jeść zboża, owoce, warzywa i mięso (zaznaczam tu że mięso traktuję z szacunkiem- ale to nie elaborat o filozofii żywienia) wracając do tematu. Ostatnim razem, robiąc tofu. Zostało mi z jego produkcji Ok. 500 g okary(otręby pozostałe po wyrobie mleka sojowego). W lodówce mam też odłożone puree z marchewki i pastę rybna która została mi po gotowaniu bulionu. Nie lubię marnować jedzenia, więc pora znów popełnić jakiś przepis.

500 gram okary

200 gram gotowanej marchewki

200 gram pasty rybnej lub zmielonej, ugotowanej ryby

1 jajko

100 gram serka topionego

Mąka żytnia

1 średnia dynia piżmowa

pieprz ziołowy

pieprz biały

gałka muszkatułowa

bazylia

papryka słodka

2 łyżki masła

Świeża kolendra

Sól

olej do smażenia

Kiełki do przystrojenia

 

Wstawiamy całą dynię do piekarnika i zajmujemy się przygotowaniem kotletów. Przepis na kotlety jest niezwykle prosty i rozpisywanie się jest w tym przypadku zbędne. Do miski wrzucamy okarę, pastę rybną, gotowaną marchewkę (można dodać też groszek), jajko, ser topiony, oraz mąkę – tak by masa stała się zwarta. Doprawiamy obficie przyprawami: pieprzem ziołowym, pieprzem białym, gałką muszkatułową, solą, bazylia i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy, formujemy w kotleciki i smażymy na głębokim oleju. Dynię wyjmujemy z piekarnika gdy stanie się miękka. W tej formie łatwo ją obrać, a wnętrze staje się delikatne. Po obraniu przekładamy dynię do miski, dodajemy masło, garść świeżej, posiekanej kolendry, sól i ubijamy aż wszystkie składniki nam się pokochają.

Rady:

nadmiar kotletów można zamrozić.

Jako dodatek do dania świetnie spisuje się sałatka z marynowanych zielonych pomidorów

puree z dyni można łatwo formować, co uatrakcyjni danie dla dzieci niejadków 😊

 

Bawcie się jedzeniem 😉 bo gotować można od zupy strony.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania rybne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>