Kukurydziane kotleciki w sosie pomidyniowym ;)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

IMG_20141027_142007

Składniki:

  • sos

2 pomidorki
pół małej dyni
świeża natka pietruszki
sól
pieprz
imbir
czerwona słodka papryka w proszku
mały koncentrat pomidorowy
łyżka miodu

  • kotlety

kasza kukurydziana
sól
jajko
mąka kukurydziana

Przyrządzanie posiłku należy zacząć od zagotowania kaszy kukurydzianej, gdy mocno zgęstnieje przekładamy ją do dużego płaskiego naczynia aż zastygnie.
W międzyczasie zabieramy się za sos. Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki (by sobie ułatwić można skorzystać z pomidorów w puszce). Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oba warzywa wrzucamy na patelnię, zalewamy szklanką wody i zasypujemy przyprawami. Całość dusimy na wolnym ogniu, w razie konieczności podlewając wodą.
Gdy kasza kukurydziana się zetnie –  kroimy ją w kształt kotlecików, obtaczamy w jajku i mące kukurydzianej i smażymy na kolor złoty.
Gdy pomidory w sosie się rozpłyną, a dynia zrobi się miękka i krucha, dodajemy koncentrat, miód i posiekaną natkę. Jeśli sos jest za rzadki, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody intensywnie mieszając.

Danie jest tanie i genialnie pasuje podane z sałatką, lub domowymi frytkami :) SMACZNEGO!!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Przepisy, Wegetariańskie i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>