Paszteciki Szczecińskie domowej roboty

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

1384023_10151817580053122_87430895_n

Składniki
Ciasto:
50 dag mąki
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
6 dag roztopionego tłuszczu

Robimy rozczyn z mleka, drożdży i cukru.
Dodajemy resztę składników, a na koncu tluszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem.


Po wyrośnięciu ciasta formujemy paszteciki (podobnie jak pączki, tylko podłużne). Znów zostawiamy na chwilę, niech się trochę „ruszą”. Podobnie jak pączki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Jako Farsz można wykorzystać cokolwiek w tych własnie jako farsz wykorzystałam:

Mielone mięso wołowe 500g
Pasztet francuski
Ser
Boczniaki

Ale nadzienie pozostawiam waszej fantazji

Ten wpis został opublikowany w kategorii Potrawy mięsne, Przepisy, Wegetariańskie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>