Domowe bułeczki cebulowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Któż z nas nie lubi zjeść na śniadanie pysznej chrupiącej bułki? Jako że ostatnio ze snem u mnie krucho, postanowiłam zrobić moim domownikom niespodziankę w postaci „śniadania od serca”. Tak oto o 5 nad ranem powstały moje pyszne domowe byłeczki.

Składniki:

1 cebula

400g mąki

200ml letniej wody

20g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

2 pełne łyżki oleju

1 jajko

bazylia (lub inne ulubione przyprawy)

Cebulkę kroimy drobno i wsypujemy do miski, dodajemy mąkę, sól, przyprawy, olej i jajko. W szklance z letnią wodą rozpuszczamy drożdże i cukier. Gdy już się rozpuszczą, całość wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. Gdy masa będzie już sprężysta, dzielimy całość na porcje i odstawiamy na 30 m w ciepłe miejsce, pamiętając by całość przykryć szmatką. Mając już wyrośnięte bułeczki wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15-20 minut.

Całość wyśmienicie smakuje i sprawia radość domownikom.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczywa i inne wypieki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>