Pizza z cukinią

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 3,67 z 5)
Loading...

Cukinia ma bardzo wiele zastosowań, może być też składnikiem pizzy. Jest lekko strawna, a przy tym jest bogatym źródłem potasu, żelaza i magnezu oraz witamin A, C, K, PP, B1 i beta karotenu. Dzięki krótkiemu pieczeniu zachowujemy znaczną część witamin.

Składniki na kg ciasta:

1 szklanka(250-300 ml) wody
1/2 kg mąki pszennej typu 500 lub 550(nie tortowej!)
1/4 kostki drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy

Sos:
100g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
szczypta soli, pieprzu, cukru, bazylii, oregano i tymianku

Pozostałe składniki:
2 cukinie
ser do posypania(ok 150g ale więcej też dobrze 😉 )
wędzony boczek lub inne (wędzone, smażone,gotowane, nie surowe) mięso
inne składniki według uznania
olej do smarowania blach

Ciasto zaczynamy robić kilka godzin przed planowanym podaniem, musi wyrosnąć, nie mniej niż 3 godziny. W dużej misce rozpuszczamy w letniej wodzie drożdże, dodajemy sól i cukier. Kiedy już dokładnie rozpuszczą się wszystkie składniki, dodajemy mąkę i ugniatamy rękoma. Dodajemy odrobinę wody jeśli zbyt suche lub mąki jeśli zbyt luźne. Kiedy już zacznie przybierać jednolitą formę i odklejać się od rąk dodajemy oliwę i ugniatamy jeszcze kilka minut do uzyskania jędrnego, gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na porcje – przeciętna blacha to 300-500g ciasta i formujemy bułeczki zawijając do środka. Bułeczki wkładamy do woreczków śniadaniowych, zawijamy i wkładamy do lodówki na niską półkę.

Cukinie myjemy i tarkujemy na tarce jarzynowej, solimy w miseczce i zostawiamy żeby puściła sok. Rozdrabniamy pozostałe składniki.
Sos dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto, rozpłaszczmy ręcznie lub przy użyciu wałka. Rozkładamy na posmarowanej olejem blasze. Smarujemy z wierzchu sosem zostawiając ok 0,5 cm brzegu.Posypujemy cienką warstwą startego sera. Odciskamy cukinie na sicie i rozkładamy warstwą na sosie. Następnie dodajemy pozostałe składniki i posypujemy pozostałym serem. Przystrajamy listkami świeżej bazylii lub posypujemy suszoną.

Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, odwracając blachy w połowie czasu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczywa i inne wypieki, Potrawy mięsne, Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>