Surówka z fasolki szparagowej, konserwowej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Niedawno, w przepisie na duszony ogon wołowy mlodsza zastosowała jako dodatek, sałatkę z fasolki szparagowej. Odezwało się do nas kilka osób z prośbą o przepis na taką surówkę.

fasolka

Fasolka szparagowa

Potrzebować będziemy słoik(nigdy nie próbowałem z puszkową) dobrej jakości, konserwowanej w zalewie, fasolki szparagowej. Najlepsza będzie oczywiście domowa ale ta ze sklepu też się świetnie nadaje. Patrzcie tylko czy nie jest zbyt miękka i czy po wzięciu w palce nie rozmazuje się jak masło – to oznaka zepsucia, taką fasolkę trzeba wyrzucić gdyż się rozpada i ma gorzki smak. Polecam fasolkę zieloną. Żółta często jest twarda i łykowata z wyraźnymi włóknami, psującymi całą sałatkę.

Fasolkę przekładamy do większej miski(takiej żeby umożliwić swobodne mieszanie bez rozgniatania fasolek). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Polewamy olejem (polecam olej awokadowy lub konopny – mają dużo kwasów omega-3 i nadają przyjemny, orzechowy posmak) ale w praktyce nadaje się każdy, nawet zwykły rzepakowy. Oliwa z oliwek też może być ale nadaje nieprzyjemną goryczkę więc odradzam. Całość zalewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny – tak żeby kwaskowość równoważyła się ze słodyczą cukru. Zostawiamy na 5-10 minut „do przegryzienia”.

Tak przyrządzona surówka jest świetnym dodatkiem do obiadu ale może stanowić samodzielną pełnowartościową, a przy tym dietetyczną, przekąskę. Świetnie też sprawdza się na kolację przy lampce białego wina.

Składniki:

– Słoik fasolki szparagowej, zielonej

– 1 lub 2 niewielkie cebulki(mogą być czerwone)

– 2 łyżki oleju

– 1 cytryna

– sól, pieprz, cukier do smaku

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Sałatki, Warzywa. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Surówka z fasolki szparagowej, konserwowej

  1. Pingback: Duszony ogon wolowy | Smak Od Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>