Rzodkiewka kiszona

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 3,67 z 5)
Loading...


Niedawno była marynowana rzodkiew to teraz czas na rzodkiewkę kiszoną. Dziwne? A dlaczego nie? Kto powiedział że kisić można tylko ogóra? Rzodkiewki też się do tego świetnie nadają a przy tym genialnie smakują.

Potrzebujemy:
Pęczek rzodkiewek, dokładnie wymyty i wyszorowany.
Gałązki kopru.
Czosnek.
Sól.
Woda.
Opcjonalnie – liście wiśni
Opcjonalnie – korzeń chrzanu

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Oczyszczone rzodkiewki pozbawiamy zielonych końcówek i ogonków. Wkładamy do słoików i po 2 ząbki czosnku i 1 gałązce kopru(najlepiej zakwitniętego). Upychamy ciasno i na wierzchu przykrywamy zwiniętym koprem albo liśćmi wiśni czy chrzanu. Chodzi o to by docisnąć rzodkiewki poniżej poziomu wody. Przegotowaną ostudzoną wodę solimy ok 1-2 łyżki/litr. Dokładnie zalewamy, żeby wszystko było przykryte. Słoików nie dokręcamy, zostawiamy jedynie przykryte żeby nic nie wpadło do środka ale tak, żeby gazy wytwarzające się w trakcie mogły swobodnie wydostawać.

Po co najmniej 3 dniach, nadają się do jedzenia ale najlepsze są po tygodniu. Jeżeli planujemy zachować słoiki na zimę, po kilku dnach można je dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Należy pamiętać że w pierwszych dniach wytwarza się tyle gazu, że mogło by rozerwać słoik lub odkształcić pokrywkę.

Sok, kiedy już ładnie zróżowieje, jest świetnym napojem. Można go pić jak wodę z kiszonych ogórków, dobrze gasi pragnienie, orzeźwia i cudownie leczy kaca. Przy tym jest o wiele smaczniejszy i orzeźwiający niż z ogórków.

Warto też jeść kiszonki ze względów zdrowotnych – to domowa mikroapteka, pełna dobroczynnych witamin i bakterii kwasu mlekowego, które doskonale regulują trawienie i wspomagają naturalną pracę jelit.

Słoiczek ze zdjęcia nie doczekał nawet momentu spisywania tego przepisu – takie miały wzięcie te małe smakołyki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory, Warzywa i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>