Frittata czyli Zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i papryka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...


Szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe a przy tym pożywne śniadanie? Frittata to tradycyjna włoska przekąska, podobna do francuskich omletów. We włoskich domach, frittatę robi się ze wszystkiego co wpadnie pod rękę. Często dodaje się pozostały z obiadu, ugotowany makaron. Ten przepis można więc dowolnie modyfikować według własnego smaku.

Składniki:

2 jajka

100-200 g sera. Najlepiej zmieszać kilka rodzajów, w tym wypadku parmezan i gorgonzola.

1 marynowana lub grilowana papryka

3 ząbki czosnku

2 małe suszone papryczki pepperoni

1 opakowanie młodego szpinaku 100g

1-2 łyżki mąki

sól

pieprz i zioła do smaku. Dobrze pasuje rozmaryn, kminek, oregano i cząber ale każdy powinien doprawić jak lubi.

oliwa i/lub olej do smażenia

 

Na oliwię wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach i pokruszone papryczki, czekamy aż się lekko zbrązowią. Zdejmujemy czosnek i wrzucamy szpinak zmniejszając ogień żeby się nie przypalił. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki lub kostkę, siekamy podsmażony czosnek i dorzucamy całość do szpinaku. Przez kilka chwil jeszcze smażymy, doprawiamy do smaku po czym odstawiamy patelnię.

W misce mieszamy jajka z tartym lub okrojonym drobno serem. Dodajemy 2 łyżki wody i mąkę. Całość należy dokładnie roztrzepać żeby nie było gródek. Mąkę można pominąć, wtedy też nie dodajemy wody. Ciasto będzie wtedy bardzo delikatne i tródniej będzie osiągnąć jednolity, nie rozpadający się krążek

Na czystej, nie przywierającej patelni o małej średnicy, rozgrzewamy trochę oleju i wlewamy ciasto a następnie dodajemy szpinak i pozostałą zawartość drugiej patelni. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy, następnie pozostawiamy całość na kilkadziesiąt sekund żeby się ścięła. Na wierzch przykładamy talerz i odwracamy patelnię. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju i powoli zsuwamy frittatę z talerza żeby obsmażyć drugą stronę. W razie potrzeby obrócić jeszcze raz, a następnie zdjąć na talerz i podawać, krojone w trójkąciki jak pizza. Podobnie jak ona, frittata świetnie smakuje z różnymi sosami lub ketchupem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Warzywa, Wegetariańskie i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>