Gra w zielone – czyli czarny makaron z zielonym sosem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

IMG_0468

Składniki:

1 większa lub 2 mniejsze cukinie

1 średnia cebula

1 zielona papryka

1/3 kapusty pekińskiej(zielona część)

1 średni por, garść szpinaku, świeże zioła: bazylia, pietruszka, melisa, szałwia.

2 ząbki czosnku lub solidna szczypta czosnku niedźwiedziego

sól, zielony pieprz, starta skórka z limonki, 2 liście kaffiru.

1/2 l białego wina, najlepiej półwytrane żeby sos nie było zbyt kwaśny

Paczka makaronu typu linguine albo conchilie lub pene. Ewentualnie mogą być pierożki tortelini lub ravioli*. Ja trafiłem akurat na promocji w lidlu czarny makaron barwiony sepią więc wybrałem go dla kontrastu.

 

Makaron ugotuj według instrukcji, zahartuj zimną wodą i odstaw na później. Wszystkie składnik sosu posiekaj na drobno. Paprykę możesz pociąć w kostkę, i tak się rozgotuje. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, jak się zeszkli(ale nie za mocno, musi być jasna) dodajesz por, paprykę. Po kilku chwilach dodaj kapustę i cukinię. Chwilkę podsmaż na sucho(tylko nie przypal) a następnie wlej szklankę wina, skrop sokiem z limonki, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś co jakiś czas mieszając oraz podlewając winem w razie potrzeby.

W zależności od upodobania sos można dusić tak długo aż się rozciapcia i zrobi ragu lub zblendować. Dla mnie najsmaczniejsza jest wersja na wpół rozgotowana gdzie widać kawałki cukini a nie blenduję – bo nie lubię, no i nie mam blendera :(

Pod koniec dodaj 1 lub 2 liście kaffiru oraz skórkę z limonki, drobno posiekane szpinak, pietruszkę, bazylię, melisę i szałwię, zmielony lub zgnieciony zielony pieprz(jeśli nie masz młynka to zielony pieprz dość łatwo się rozgniata i sieka nożem). Rozłóż makaron na talerze i nałóż(lub polej zależnie od konsystencji) sos.

Danie ma intensywny cytrusowo-ziołowy aromat i kwaskawy posmak, w przypadku gdy wino jest zbyt kwaśne można trochę dosłodzić cukrem lub złagodzić większą ilością szpinaku. Jest pyszne, pożywne oraz wegetariańskie. Im zieleniej tym lepiej, ważne żeby nic nie zmąciło zieleni tego sosu.

Smacznego

*W tej wersji zastosowałem oba bo chętnych było więcej 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wegetariańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Gra w zielone – czyli czarny makaron z zielonym sosem

  1. Małgośka pisze:

    Czekam na kontynuacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>