Kotleciki ryżowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
3

3


Jak wykorzystać ugotowany ryż, który pozostał z obiadu? Często po gotowaniu dań z ryżem wychodzi go więcej niż jesteście w stanie zjeść. Szkoda wyrzucać bo można go wykorzystać na wiele sposobów.

Na przykład robiąc kotleciki, które świetnie nadadzą się na szybką przekąskę lub przystawkę do bardziej wykwintnych dań. Jest to również ciekawa propozycja na poczęstunek dla gości na imprezie sylwestrowej.

Potrzebny nam będzie ryż w dowolnej ilości, ser żółty tarty w w ilości około 1/3 tego co ryżu oraz przyprawy do smaku. W mojej wersji jest to pieprz ziołowy, bazylia, oregano i pietruszka ale tutaj można dowolnie doprawić według własnego uznania. Dodając kurkumę uzyskamy ładny, żółty kolor ryżu. Polecam też wersję indyjską gdzie wymienione wcześniej przyprawy zamieniamy na curry, imbir i chili.

Zdjęcie-0615
Mieszamy wszystko z ryżem, dodajemy jajko lub dwa zależnie od ilości. Na jedną stu gramową torebkę ryżu wystarczy jedno jajo. Następnie mieszamy wszystko bardzo dokładnie, próbujemy i ostatecznie doprawiamy.

Teraz najtrudniejszy etap – formowanie kotlecików. Ryż się bardzo klei dlatego najlepiej jest przygotować sobie wcześniej miskę z wodą, do moczenia rąk po każdym kotleciku. Ci, którzy robili kiedyś sushi świetnie znają sposób z moczeniem dłoni.

Wcześniej należy też przygotować „linię produkcyjną” do panierowania. Nazywam to linią gdyż zwykle są to przynajmniej 3 talerze, zależnie od tego czym panieruję. Ja użyłem mieszanki do tempury. Uformowane kotleciki obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec dokładnie obtaczamy w tempurze, bułce. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą a bułkę tartą polentą kukurydzianą.

Tak panierowane kotleciki smażymy po kilkadziesiąt sekund na patelni lub w głębokim tłuszczu a po wyjęciu układamy na ręczniku papierowym. Podawać same lub jako dodatek.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania z resztek, Przekąski, Wegetariańskie i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>