Meksykańska Zupa z Kukurydzy – „Mam za dużo czasu”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

10689869_10152512247238122_374823944142137391_n

Trochę pracochłonna ale za to bardzo smaczna i pożywna zupka z kukurydzy

3 ćwiartki kurczaka
10 sztuk suszonych pomidorków
1,5l bulionu warzywnego
2 papryki czerwone
500 g kukurydzy z puszki
2 średnie cebulki
8 ziemniaczków
2 łyżki miodu
10 łyżek śmietany
2 ogórki małosolne
masło
czosnek – 4 ząbki
PRZYPRAWY:
kurkuma
kolendra liście
papryka słodka
imbir
sproszkowana mięta
chili
łyżka soku z cytryny
natka pietruszki

Kurczaka przyprawionego słodka papryka i solą pieczemy w piekarniku. Gdy będzie gotowy, obieramy ze skóry (nie będzie potrzebna) i oddzielamy mięso od kości i odkładamy do przestygnięcia. ziemniaki, obrane i pokrojone gotujemy w 1l bulionie puki nie zmiękną.
W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, odsączoną kukurydzę, suszone pomidorki. Gdy papryka zmięknie dodajemy całość, do bulionu z ziemniakami. Doprawiamy miodem, gotujemy 15 m.
Pozostałą część bulionu mieszamy z przyprawami i śmietanką i grzejemy w drugim garnku przez 15m nie doprowadzając do wrzenia.
Po upływie czasu zalewamy kurczaka i dodajemy pokrojonego drobno ogórka.
Odstawiamy oba garnki do ostygnięcia. Gdy obie zupy będą miały temperaturę pokojową mieszamy razem i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z kolbami kukurydzy.
Zupę można zmiksować na krem co uczyni ją delikatniejszą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>