Od zupy strony – czyli serowo-porowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

IMG_20141029_125740

Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego od pysznej zupy porowej która w subtelny sposób rozgrzeje domowników.

Składniki:
porcja rosołowa
1 porcja włoszczyzny
4 duże ziemniaki
2 średnie pory
2 topione serki w tzw. batonach.
1 duża cebula
sól
pieprz
natka pietruszki

Jednak jeśli już o zupach mowa każda zupa potrzebuje dobrego i aromatycznego wywaru, a nie jakiejś kostki rosołowej, dlatego też zwróćmy uwagę wybierając porcję rosołową by była ona odpowiednio tłusta, aby wywar był odpowiednio aromatyczny. Jednak jeżeli ktoś preferuje opcje bezmięsne, świetnie w tej roli sprawdzi się wywar w 100% warzywny.
By zrobić dobry bulion należy opłukać dobrze porcję rosołową i wstawić do wody wraz z obraną i przygotowaną włoszczyzną, oraz doprawiając solą. Gotując wywar należny pamiętać, że aby skutecznie wydobyć aromat należy gotować na małym ogniu, może zajmie to więcej czasu, ale różnica w smaku również będzie znacząca. Gdy tylko zaczną pojawiać się większe skupiska „oczek” dodajemy obrana i opaloną nad palnikiem cebulę, to kolejny doskonały sposób by nasz bulion był bardziej aromatyczny. Gdy bulion się odpowiednio wygotuje, dorzucamy natkę pietruszki i selera by bulion się wyklarował.

Mając gotowy bulion, odlewamy dwa kubki bulionu i dodajemy do nich serki topione, do bulionu natomiast dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Używamy miksera by składniki się dobrze połączyły. Do reszty wywaru dodajemy pokrojone w półksiężyce pory i zalewamy „serkową” zaprawą i gotujemy aż por i ziemniaki zmiękną. Gotowe!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>