Archiwa blogu

Witam was

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen)
Loading...

Witam wszystkich na tym forum. Nie wiem czy dobry dział wybrałem, rzadko zakładam konto na forum, ale mam straszny problem, dlatego postanowiłem tutaj napisac może mi ktoś pomoże. Wybracznie, ale mam starą klawiature i mogę robić błędy, dlatego prosz

Skomentuj

Pasta pappardelle ai gamberetti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen)
Loading...

Prosta potrawa z makaronu i krewetek, którą można przygotować w kilkanaście minut. Makaron pappardelle dobrze się komponuje z krewetkami ale można z powodzeniem użyć innego typu np.: linguine(wstążki), tagliatelle(tasiemki), penne(rurki) czy fusilli(świderki). Jest to typowe danie domowe w kuchni basenu … Czytaj dalej

Skomentuj

Harrira – marokańska zupa z soczewicy – wegetariańska

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Aby poczuć smak Maroka nie trzeba przemierzać tysiąca kilometrów, wystarczy odrobina pracy i mnóstwo aromatycznych przypraw aby przenieść się w magiczny świat północnoafrykańskiej kuchni. Oryginalnie zupę Harirra przyrządza się z dodatkiem mięsa, ta wersja jest jednak zupełnie pozbawiona składników pochodzenia zwierzęcego, … Czytaj dalej

Skomentuj

Czerwone wegetariańskie gołąbki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przyzwyczailiśmy się że gołąbki to ryż z mięsem. Pokażę dziś jak zrobić tradycyjne polskie gołąbki w zupełnie nowej, bezmięsnej odmianie. Czerwona kapusta jest w tym wypadku jedynie atrakcyjnym dodatkiem, równie dobrze spisałaby się tu zwykła kapusta biała. Całość doprawiona pastą … Czytaj dalej

Skomentuj

Frittata czyli Zapiekanka jajeczna ze szpinakiem i papryka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe a przy tym pożywne śniadanie? Frittata to tradycyjna włoska przekąska, podobna do francuskich omletów. We włoskich domach, frittatę robi się ze wszystkiego co wpadnie pod rękę. Często dodaje się pozostały z obiadu, ugotowany makaron. … Czytaj dalej

Skomentuj

Domowe bułeczki cebulowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Któż z nas nie lubi zjeść na śniadanie pysznej chrupiącej bułki? Jako że ostatnio ze snem u mnie krucho, postanowiłam zrobić moim domownikom niespodziankę w postaci „śniadania od serca”. Tak oto o 5 nad ranem powstały moje pyszne domowe byłeczki. … Czytaj dalej

Skomentuj

Placuszki jarzynowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 3,67 z 5)
Loading...

Każdy kucharz ma czasem problem z pozostałą z bulionu włoszczyzną. Ten prosty przepis pozwoli zagospodarować ugotowane wcześniej warzywa lub to co pozostało z niedzielnego rosołu. Oczywiście można go dowolnie modyfikować dodając gotowane ziemniaki, buraki czy pasternak. Jest to łatwa i … Czytaj dalej

Skomentuj

Zupa paprykowa wegetariańska

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia: 3,67 z 5)
Loading...

Nadchodzą zimne dni, przyda się rozgrzewająca zupka z pieczonej papryki doprawiona mnóstwem aromatycznych dodatków. Jest to wersja bezmięsna ale jeśli ktoś lubi to może dodać kawałek np. wołowiny, jednak zupa jest wystarczająco syta i pożywna bez tego. 2 duże słodkie … Czytaj dalej

Skomentuj

Biszkoptowa chmurka z rabarbarem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Wieczorem naszło mnie na odtworzenie ciasta które kiedyś zdarzyło mi się jeść i utkwiło w mojej pamięci na tyle mocno, że postanowiłam je stworzyć. Fakt że byłam obecna przy jego komponowaniu komplikował jedynie czas jaki minął od tamtych dni. 15 … Czytaj dalej

1 komentarz

Wegetariańskie leczo z nutą imbirową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

W życiu każdego rodzica przychodzi taka chwila, że latorośl pcha się do garów. W ramach wspierania rozwoju naszej małej gwiazdy pozwoliliśmy jej w całości przygotować obiad. Fakt pomagała nam wcześniej w przygotowywaniu potraw, ale samodzielnie jeszcze nic sama nie stworzyła. … Czytaj dalej

Skomentuj